Soalan~

Saya hendak tahu, apakah syarat sah utk berakidah, apakah wajib ketahui dalil aqli dan dalil naqli serentak dan tidak boleh salah satu saja? Dulu ustaz saya cakap wajib tahu dua-dua dalil, kalau tidak akidah kita tidak sah dan rosak... Betul ke ustaz??? Susahlah macam ni...sebab saya susah nak hafal ayat al-Quran walau ayat yang pendek pun........

Jadi saya harap sangatlah pihak panel dapat berikan makluman segera mungkin. Iyelah, jika benar wajib dalil aqli dan naqli maka lagi lambat panel jawab maka lagi lamalah akidah saya tak sah!

Jawapan~

بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد


1. Asas kepada IMAN ialah mentauhidkan Allah dan membenarkan RasulNya SAW. Daripada dua dasar ini, timbulnya rukun2 iman iaitu: Beriman kepada Allah, Malaikat, Kitab, Rasul, Hari akhirat, dan Qadha Qadar. Sesiapa yang mempercayai keenam-enam rukun ini, dan beramal dengan rukun-rukun Islam maka dia adalah seorang yang beriman.

2. Tidak disyaratkan kesahihan iman seseorang, mesti mengetahui dalil samada naqli ataupun aqli. Cukup dengan beriman kepada yang disebut secara ijmal.

Sabda Nabi SAW:


 • ما من أحد يشهد أن لا إله إلا الله وأن محمدا رسول الله صدقا من قلبه إلا حرمه الله على النار


 • Maksudnya: Tiada seorang pun mati dalam keadaan dia menyaksikan bahawa tiada Tuhan yang sebenar kecuali Allah, dan Muhammad adalah pesuruh Allah, secara benar dari lubuk hatinya, melainkan ALlah haramkan neraka ke atasnya.
  Direkod dalam Sahih Bukhari (no: 128).


3. Walaubagaimana pun tahap iman antara manusia berbeza, dan ia boleh bertambah dan boleh berkurang. Antara unsur yang boleh menambahkan iman seseorang ialah mempelajari dalil-dalilnya samada daripada nusus-nusus syarak, ataupun melalui tanda-tanda dalam kejadian alam.

Firman Allah:


وفي الأرض آيات للموقنين
وفي أنفسكم أفلا تبصرون


Maksudnya: Dan pada bumi terdapatnya tanda-tanda bagi orang-orang yang yakin. Begitu juga terdapatnya tanda-tanda di dalam diri kamu sendiri. Maka apakah kamu tidak melihatnya?
(Az-Zariyaat: 20-21).Wallahu A’lam.~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

komen BAIK:
Janganlah risau sahabat-sahabat, Allah tidak kejam. Dia yang menciptakan kita PASTI tahu kemampuan setiap makhluk ciptaanNya... InsyaAllah, selagi kita mengimani keenam-enam rukun iman yang disebutkan, kita telah sah berakidah... namun dengan mempelajari dalil-dalil samada naqli atau aqli, insyaAllah dapat menambahkan keimanan kita kepadaNya... Jadi rebutlah peluang untuk menjadi orang yang dicintaiNya:)

Pengajaran juga boleh diambil supaya sentiasa memeriksa semula apa yang diberikan kepada kita walau siapa pun yang menyampaikannya untuk buktikan kesahihannya... Ustaz pun manusia juga, mempunyai kelemahan sama macam kita kan? Berlapang dadalah dan bersyukurlah kekeliruan yang berlaku akhirnya menjadikan ilmu kita bertambah insyaAllah:))

Selamat kembali diucapkan kepada blog BAIK yang baru kembali beroperasi setelah lama berehat. Moga belum terlalu lambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, moga segala amalan kita diterima olehNya, ameeen ya Rabb~

Biro.Agama.Islam.KUBI-B.A.I.K

  Ahlan wa sahlan

  ASSALAMUALAIKUM

  "Selamat datang!" ke blog rasmi Biro Agama dan Kerohanian Kelab UMNO Bandung Indonesia; ataupun lebih mesra dikenali sebagai BAIK (Biro Agama Islam KUBI)

  Di sini kami menyediakan ruangan khusus untuk rakan-rakan khususnya di UNPAD untuk mengetengahkan dan mengutarakan apa-apa kemusykilan tentang Islam di sini. Sebarang soalan bolehlah di'email'kan kepada:
  baik.kubi@gmail.com

  Malu bertanya, sesat jalan~

  Semoga segala usaha kita diredhai Allah SWT...

  Selamat membaca~

  =)

  Mutabaah Ibadah

  1. membaca al-Quran serta terjemahan- sekali sehari
  2. berjemaah di waktu solat - sekali sehari
  3. solat berjemaah di masjid- sekali sehari
  4. solat di awal waktu- dua kali sehari
  5. berpuasa sunat - dua kali sebulan
  6. membaca bahan bacaan berkaitan dengan ilmu agama (artikel,blog,buku)- sekali sebulan
  7. Riadah bersama rakan-rakan- dua kali sebulan
  8. Qiamullail (solat malam)- sekali sebulan
  semangat yuk kawan-kawan.. mari jaga hubungan dgn Allah^_^