Mulakan dengan bismillahirrahmanirrahim...
Pernahkah anda menerima surat berantai? Iaitu email, friendster message ataupun kini, instant message melalui YM yang meminta anda memforwardkannya kepada rakan-rakan? Barangkali anda pernah menerima message sebegini:

Mimpi Syeikh Ahmad Maeini (yang didakwa penjaga Makam Nabi
Muhammad saw) kononnya beliau bermimpi didatangi Rasulullah yang berkata antara 60,000 orang yang mati, tiada satu pun yang beriman.
Si penerima disuruh mencetak 20 salinan dan dihantarkan kepada 20 orang. Dalam surat itu juga menceritakan ‘kebaikan’ yang diterima bagi orang yang mencetak dan menghantarnya seperti keuntungan dalam perniagaan, dinaikkan pangkat atau menerima anugerah.

Sebaliknya orang yang tidak mengendahkannya akan ditimpa malang
dan mala petaka.


Persoalannya...

Siapakah Syeikh Ahmad Maeini? Adakah dia benar-benar wujud?Benarkah dalam zaman sekarang antara 60,000 orang yang mati, tiada seorang pun yang beriman?Boleh ke kita mempercayai surat berantai seperti ini dan mencetak serta mengedarkannya bagi mengelak ditimpa bencana?
Surat berantai ini sama seperti SMS berantai yang menyuruh kita menghantar kalimah al-Quran (yang dieja dalam Bahasa Melayu) dengan tujuan sama. Bolehkah kedua-dua ini diabaikan begitu saja?
Satu lagi contoh:
“Pemimpin Hizbullah Lebanon, Sayid Hasan Nashrullah meminta
seluruh masyarakat muslimin untuk melafazkan ayat Quran berikut: Surah Al-Fath ayat 26-27, Surah Yunus ayat 85, 86 dan 87 pada malam ini. Tolong sebarkan agar Israel hancur. Sebarkan kepada seluruh umat Islam.”
"Macam mana nak buat ni???" -sekadar selingan=)

Kupasannya :
Amat malang dalam dunia maju sekarang ini, masih ramai yang jahil tentang perkara seremeh ini (tetapi mempunyai kesan yang amat besar kepada aqidah)...
Surat berantai atau surat beracun jika dilihat sebagai surat peringatan untuk orang lain supaya tidak lalai akan perintah Allah dan sentiasa melakukan kebaikan, boleh dianggap sebagai jalan dakwah. Namun, haruslah kita pastikan bahawa sumbernya Al-Quran dan As-Sunnah kerana sebagai umat Islam hanya itu sahaja pegangan yang wajib kita imani.

Bagi contoh pertama, unsur syirik di dalamnya menyebabkan orang yang mempercayainya menjadi sesat. Unsur syirik itu ialah percaya surat itu ada kuasa tersendiri memberi untung pada yang mencetak dan bala pada yang ingkar mencetaknya.


Ia seumpama tangkal yang ada kuasa memberi kebaikan atau malapetaka dan malang. Sesiapa yang percaya ada kuasa lain memberi kebaikan dan keburukan pada dirinya; ia adalah unsur syirik yang boleh menggugat akidah.Soal siapa mati dalam iman dan berapa ribu jumlah mereka adalah kuasa Tuhan, tiada keperluan untuk kita mengetahuinya, tetapi lebih baik bersiap untuk mati dalam iman.


Jangan turut serta sebarkan dengan niat mengelak bencana yang bakal menimpa (jika engkar menyebarkannya melalui surat atau SMS) kerana ia mungkin menggugat akidah kita...
Dalam perkataan yang mudah, setiap perkara yang kita lihat atau dengar, haruslah dipastikan kesahihannya. Dalam surah Al-Hujurat ayat 6 yang Tafsirnya:

"Wahai orang-orang yang beriman!Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya), sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan."

Nah. Islam sendiri menyuruh kita memeriksa dahulu setiap berita yang kita terima dan tidak sewenang-wenangnya menyebarkan orang lain, bimbang pula seandainya kita menjadi penyebab rosaknya aqidah seseorang...Na'uzubillah...
Contohnya jika ada orang datang kepada kita dengan mengatakan kita harus berhenti memakan makanan berprotein kerana membawa mudarat. Adakah boleh dipercayai bulat-bulat? "Mungkin lepas ni saya patut makan nasi dan sayur sahaja..??" Bukankah itu kurang rasional? Lepas tu kita pergi sebarkan pada kawan-kawan, kesianlah mereka selepas itu kekurangan protein dalam badan pula....;P

Padahal kita umumnya sudah mengetahui bahawa protein merupakan nutrisi penting yang diperlukan oleh tubuh badan kita untuk membolehkan pertumbuhan badan, bagi mengganti sel-sel yang telah mati, dan sudah tentu banyak lagi. Jadi kita mestilah mengkaji dan menyelidik apa-apa yang kita terima sebelum memutuskan untuk menyebarkannya kepada orang lain...Analogi yang mudah kan?

Mari kita sama-sama menghayati kalam Allah dalam surah Al-An'am:
…Adakah kalian menyaksikan ketika Allah menetapkan yang demikian (sebagaimana yang didakwa oleh golongan tersebut) bagi kalian? Maka siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang membuat-buat dusta terhadap Allah untuk menyesatkan manusia tanpa pengetahuan?Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang zalim. [144] Katakanlah: “Tiadalah aku peroleh dalam wahyu yang diwahyukan
kepadaku…” [145].


Ayat-ayat di atas jelas menunjukkan bahawa penetapan dalam agama tidak boleh berlaku kecuali dengan wahyu ilahi (sama ada Al-Quran atau As-Sunnah). Ada pun golongan yang menetapkan sesuatu tanpa bimbingan wahyu, lalu disandarkan kepada agama, disebut sebagai golongan yang zalim, dan Allah mengatakan bahawa Dia tidak memberi petunjuk kepada golongan yang zalim ini. Dan kita sebagai umat Islam pun haruslah berhati-hati apabila berdepan dengan golongan sebegini...

Komen BAIK: Hendak jadi BAIK, haruslah jadi BIJAK...:)

Wallahua'lam bissawab...

p/s: Forward JARKOM sudah....hehehe

Ahlan wa sahlan

ASSALAMUALAIKUM

"Selamat datang!" ke blog rasmi Biro Agama dan Kerohanian Kelab UMNO Bandung Indonesia; ataupun lebih mesra dikenali sebagai BAIK (Biro Agama Islam KUBI)

Di sini kami menyediakan ruangan khusus untuk rakan-rakan khususnya di UNPAD untuk mengetengahkan dan mengutarakan apa-apa kemusykilan tentang Islam di sini. Sebarang soalan bolehlah di'email'kan kepada:
baik.kubi@gmail.com

Malu bertanya, sesat jalan~

Semoga segala usaha kita diredhai Allah SWT...

Selamat membaca~

=)

Mutabaah Ibadah

  1. membaca al-Quran serta terjemahan- sekali sehari
  2. berjemaah di waktu solat - sekali sehari
  3. solat berjemaah di masjid- sekali sehari
  4. solat di awal waktu- dua kali sehari
  5. berpuasa sunat - dua kali sebulan
  6. membaca bahan bacaan berkaitan dengan ilmu agama (artikel,blog,buku)- sekali sebulan
  7. Riadah bersama rakan-rakan- dua kali sebulan
  8. Qiamullail (solat malam)- sekali sebulan
semangat yuk kawan-kawan.. mari jaga hubungan dgn Allah^_^