Biro.Agama.Islam.KUBI-B.A.I.K


Jika mendengar kata sahabat, tentunya yang ada di fikiran kita adalah seorang teman setia , selalu mahukan mendengar masalah kita, menghargai,  kala susah dan turut  gembira di kala kita gembira. Agama kita telah mangatur semua itu, termasuk bagaimana adab-adab kita dalam bersahabat yang ditujukan untuk mencari redha Allah.
"Saya sayang awk kerana ALLAH"
Tujuan Persaudaraan
Hasan al-Bashri rohimahullah dalam hal ini mengatakan, Seorang teman yang jika engkau temui akan mengingatkanmu akan kewajibanmu terhadap Allah itu lebih baik bagimu dari seorang teman yang selalu memberimu segenggam dinar.” Beliau juga mengatakan, Seorang mukmin adalah cermin bagi saudaranya yang lain. Jika dia mendapatkan sesuatu yang tidak menyenangkan pada diri saudaranya, ia bersegera meluruskan juga selalu menjaga aib saudaranya baik ketika sendirian atau ketika bersama orang lain.
Itulah hakikat persahabatan sebenarnya. Sesungguhnya seorang yang lemah akan lebih mampu untuk meluruskan nafsunya yang hendak berbuat maksiat dengan bantuan sahabat sahabatnya.
Saling Menolong dalam hal Kebaikan
Firman Allah dalam surat al-Maidah ayat 2 yang bermaksud, “…. Tolong menolonglah dalam kebaikan serta takwa dan jangan tolong menolong dalam kerosakkan dan permusuhan…”
Sebagaimana juga janji Rasululloh shallallahu ‘alaihi wa sallam“Allah akan selalu menolng hamba selama hamba itu menolong saudaranya.” (Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim).
Menahan Lidah
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang artinya, “Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaknya berkata yang baik atau diam.”(Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim).
Buatlah Senang
Teman yang baik akan berusaha memberikan kesenangan kepada kawannya. Sekali-kali berikanlah hadiah kepada sahabat kita. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah bersabda yang artinya, Berikanlah hadiah niscaya kalian akan saling mencintai.”
Maafkan, sembunyikan dan baik sangka
Manusia selalu melakukan kesalahan. Kesalahan dan kekhilafan saudara kita hendaknya dimaafkan. Disamping memaafkan ,kita tidak boleh menyebarkan aib sahabat kepada orang lain. Allah menjanjikan pahala besar bagi orang yang mau menutupi aib saudaranya sebagaimana sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam yang artinya, Barangsiapa yang menutupi aib saudaranya sesama muslim maka Alloh akan menutup aibnya pada hari kiamat. ” ( Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim).
Setia
Kesetiaan sangat diperlukan dalam persahabatan dan diharapkan kekalsampai bila bila.Jadi kita tidaklah menghianati sahabat kita sendiri. Rasulullahshallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang artinya, Seorang muslim adalah saudara muslim yang lain, tidak boleh dikhianati, didustai, tidak dihinakan orang.”(Riwayat at-Tirmidzi).         
Ungkapkan dengan doa
Doakan selalu untuk sahabat kita dalam menjalankan ibadah kepada Allah. Bahkan sekalipun mereka telah meninggal.
“…Ya Rabb Kami, beri ampunlah Kami dan saudara-saudara Kami yang telah beriman lebih dulu dari Kami, dan janganlah Engkau membiarkan kedengkian dalam hati Kami terhadap orang-orang yang beriman; Ya Rabb Kami, Sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang.” ( QS. Al Hasyr : 10

Ahlan wa sahlan

ASSALAMUALAIKUM

"Selamat datang!" ke blog rasmi Biro Agama dan Kerohanian Kelab UMNO Bandung Indonesia; ataupun lebih mesra dikenali sebagai BAIK (Biro Agama Islam KUBI)

Di sini kami menyediakan ruangan khusus untuk rakan-rakan khususnya di UNPAD untuk mengetengahkan dan mengutarakan apa-apa kemusykilan tentang Islam di sini. Sebarang soalan bolehlah di'email'kan kepada:
baik.kubi@gmail.com

Malu bertanya, sesat jalan~

Semoga segala usaha kita diredhai Allah SWT...

Selamat membaca~

=)

Mutabaah Ibadah

  1. membaca al-Quran serta terjemahan- sekali sehari
  2. berjemaah di waktu solat - sekali sehari
  3. solat berjemaah di masjid- sekali sehari
  4. solat di awal waktu- dua kali sehari
  5. berpuasa sunat - dua kali sebulan
  6. membaca bahan bacaan berkaitan dengan ilmu agama (artikel,blog,buku)- sekali sebulan
  7. Riadah bersama rakan-rakan- dua kali sebulan
  8. Qiamullail (solat malam)- sekali sebulan
semangat yuk kawan-kawan.. mari jaga hubungan dgn Allah^_^